Nur Aysan Röportajı

MUHTEŞEM YÜZYIL FURYA YARATACAK

“Muhteşem Yüzyıl” isimli yeni bir diziye de başladınız...

- Bilirsiniz ki romantize edilmiş tarih kurguları her zaman ilgi çeker. Çoğunlukla Osmanlı’yı bu şekilde kullanamadığımızı sorgularız kamuoyu nezdinde. Belki de bir furyanın önünü açacak. Muhteşem Yüzyıl, uzun süreli bir çalışmanın sonunda gerçekleştirilen iddialı bir proje, çok özenli bir prodüksiyon. Harem, Saray, Hürrem, Kanuni; bu kelimeleri yan yana dizmek bile bir sihir oluşturuyor. Ben de bu sihrin içerisinde yer almaktan mutluyum.

Karakterinizden bahsedebilir misiniz?

- Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Mahidevran’ı canlandırıyorum. Mahidevran, küçük yaşta saray terbiyesi öğretilerek büyütülmüş bir kadın. Hürrem geldikten sonra Kanuni’nin kendisinden vazgeçmesini asla kabul edememiş.

KANUNİ’NİN HÜRREM’E OLAN TUTKUSU RAHATSIZ EDİCİ

Kanuni Sultan Süleyman döneminde en çok ilginizi çeken ne oldu?

- Bir padişahın Asya, Avrupa ve Afrika coğrafyasındaki bunca farklı dile, dine ve kültüre bağlı insanları bir devletin çatısı altında adil bir şekilde toplaması ve saltanatı süresince bunun devamlılığını sağlaması beni çok etkiledi. En çok rahatsız eden ise oğlu Mustafa ve etrafında en çok güvendiği insan olan ıbrahim’i öldürebilecek kadar tutkuyla bir kadına bağlanması.

Dizinin ismi “Muhteşem Yüzyıl” siz Kanuni Sultan Süleyman dönemini gerçekten muhteşem olarak nitelendirebilir misiniz?

- İmparatorluk bu yüzyılda, hem askeri hem bilimsel hem de mimari açıdan en ihtişamlı yıllarını yaşamış. Saray ve saltanatın en kuvvetli dönemi bu. Elbette bu açılardan düşündüğümde, ‘muhteşem’ diyebilirim.


Çekimler için dev plato kurulmuş

2100 metrekarelik dev plato

“Muhteşem Yüzyıl” için Topkapı Sarayı ve birçok tarihi gerçek mekanda yapılan çekimlerin yanı sıra 2100 metrekare alan üzerine dev bir plato kuruldu. 120 kişilik dekor ekibi tarafından hazırlanan stüdyoda; Altınyol, Harem, Hasoda, Arz Odası, Hünkar Sofası, Mutfak, Hamam gibi 12 farklı çekim alanı gerçek mekanlardan yola çıkılarak tasarlandı. Saraydaki sanatsal ve kültürel görseller temel alınarak hazırlanan mekanların yer döşemelerinin 1000 metrekarelik kısmı taş ve cotto ile kaplanırken, 1800 metrekarelik alan için ise gerçek mermerle kullanıldı. 2500 boy demir profilin kurulduğu plato için 1500 kg (1.5 ton) boya kullanıldı. Yaklaşık 5 aydır hazırlanan dekora ayrıca iç ve dış koridorlar ve taşlıklar eklenerek alternatif çekim alanları da oluşturuldu.

Dekor için özel heykeltıraş ve ressam grubu çalıştı

Türkiye’de, bir dekorda yapılmış en büyük gerçek kubbeler “Muhteşem Yüzyıl” için profesyonel bir ekip tarafından bir haftada tamamlandı. Demir konstrüksiyon, masif işçilik öğelerinin yanı sıra 30 kişilik heykeltıraş ve ressam grubu; duvar kaplamaları, kapı ve sütunların boyanarak mermer dokusu verilmesini sağladı.

Dekor tasarım ve uygulamasını Zafer Kanyılmaz’ın, sanat yönetmenliğini Nilüfer Giritlioğlu’nun, kostüm tasarımlarını Serdar Başbuğ’un üstlendiği dizinin senaryo aşamasında tarih danışmanları olarak Deniz Esemenli ve Erhan Afyoncu görev aldı.


Çekimler için 3.5 milyon lira harcanmış


Muhteşem Yüzyıl'ın çekimleri için 3,5 milyon lira harcandı

Halit Ergenç ve Nebahat Çehre'nin rol aldığı dizi için tam 3.5 milyon liralık bir hazırlık bütçesi kullanılarak 5 ayda 2 bin 100 metrekarelik bir plato kuruldu. 5 Ocak'ta ekranda olacak dizi için 30 kişilik bir heykeltıraş ve ressam grubu çalıştı.

Dekor için demir konstrüksiyon, masif işçilik öğelerinin yanı sıra duvar kaplamaları, kapı ve sütunlar boyanarak mermer dokusu verilmesi sağlandı.

Dizi daha yayına girmeden tüm merakları üzerine çekmeyi başardı..


Dizimizin Senaristi Meral OKAY röportajı

Osmanlı Balyoz’u…

Meral Okay: “Muhteşem Yüzyıl için, Wikileaks’e benzeyen bazı balyoz raporlarının çevirisini yaptırdık.”

Yazdığı yeni dizisi “Muhteşem Yüzyıl” için zorlu bir araştırma sürecinden geçtiğini söyleyen Okay, iki yıl çok çalışmak zorunda kaldığını ve başta konunun kendisine bu kadar ağır geleceğini tahmin etmediğini söyledi. Dizi için tarih danışmanları ile çalıştığını açıklayan Okay, ilginç bir benzetme yaptı:

“O zamanın İstanbul’unda resmi elçiliği olan iki tane devlet var: Venedik, Lehistan. Venedik Sarayı ve büyükelçiler var. Bu büyükelçilerin sarayla ilişkileri var. Biraz Wikileaks aslında. Bunların o dönemin imparatorluğu, saray ve gündelik hayatla ilgili Venedik Cumhuriyeti’ne, krallığa yolladıkları raporlar var. Bunlara balyoz raporları deniyor. O raporlar yurtdışında yayınlandı. Ama Türkçeye de çevrilenler var. Hatta tarih danışmanlarımdan biri olan Doç. Dr. Erhan Afyoncu sayesinde bazı belgeleri biz yeniden çevirttik. Oradan da bir tarih okuması yapıyoruz. Bir taraftan onların tarih içerisinde aldıkları pozisyonlara bakıyorsun. Bildiğimiz resmi tarihin dışında da bir tarih var tabii ki… Belgelerle ortaya çıkan, daha asık yüzlü bir tarih… Ama öbür tarafta o tarihi yapan, o tarihi şekillendiren insanların bir de kendi hayatları, kimlikleri var.”

Tarihi erkekler yazdığı için, erkeklerle ilgili daha fazla şey bilindiğini vurgulayan Okay, haremin kapalı bir kapalı kutu olduğunu belirtti ve “Harem ancak oryantalistlerin ‘olsa olsa böyledir’ diyerek yazdıkları bir şey. Bir diğer danışmanım sanat tarihçisi Doktor Deniz Esemenli, 22 yıl Topkapı’da çalışmış. Onun aktardığı ve getirdiği belgelerde ve arşiv çalışmalarında da müthiş bir zenginlik ortaya çıktı. Dizideki kadın dünyasını kurarken bu çalışmalardan da yola çıktık” dedi.

“Her idealist gibi Kanuni de büyük bir romantik”

Kanuni’nin müthiş bir şair olduğunu ve 3500 tane şiirinin bulunduğunu söyleyen Okay, dizide Kanuni’nin şiirlerine de yer verileceğini belirtti. Kanuni’nin Muhibbi mahlasıyla yazdığı şiirlerin dizide birebir yer alacağını söyleyen Okay, bazı şiirlerin de kendi kaleminden çıktığını söyledi.

Çalışırken Kanuni’nin çok farklı yetenekleriyle karşılaştığını belirten Okay şunları söyledi: “Kanuni aynı zamanda bir mücevher tasarımcısı. Olağanüstü bir tasarımcı aslında… Dizide de göreceğiz, müthiş bir zümrüt yüzük yapıyor. Kolyeler yapıyor. Çizime çok meraklı… Çok yetenekli olan adamlar bunlar. Ve okudukça görüyorsun, çocukluktan itibaren o kadar iyi eğitilmişler ki, çok iyi hocaların elinden geçmişler. Dil biliyorlar, dünyayı biliyorlar, felsefe biliyorlar. Eski Yunanca, Latince biliyorlar. Müthiş bir entelektüel aynı zamanda… Etrafındaki kadrolara da baktığınızda onların da çok iyi eğitilmiş insanlar olduğunu görüyoruz. Sadece savaşçı değiller.”


Meryem Uzerli Kimdir Resimleri

Önümüzdeki ocak ayında yayına girecek olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hürrem sultanı Meryem Uzerli kim, 12 ağustos 1983 yılında Almanya’da doğan Meryem Uzerli (Meriem Sahra Userli), oyunculuk dalında eğitim almış. 173 cm boyunda olan genç oyuncu 8 ay süren seçmeler sonrasında Meral Okay‘ın yazdığı Timur Savcı’nın yapımcılığını yaptığı 2011 yılının iddialı dizilerinden olan “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Kanuni Sultan Süleyman‘ı Halit Ergenç oynarken, Hürrem rolünü canlandıracak. Ana dili Almanca olan genç oyuncu, aynı zamanda ingilizce biliyor. Türkçesi çok iyi olmasa bile dizinin hikayesine paralel olarak Hürrem Sultan gibi bir nevi Türkçesini geliştirmiş olacak. Almanya’da bir çok televizyon filmi ve dizide rol alan Meryem Uzerli binicilik, yüzme ve basketbol sporlarını yapmış.


Muhteşem Yüzyıl 1.Bölüm Tanıtım Fragmanı


Muhtesem yüzyilın tanitim fragmanını izle Muhtesem Yuzyil fragman konusu izle Muhtesem Yuzyil fragman Muhtesen Yuzyil tanitim videosunu izle, ilk bölümünü seyret

Muhteşem Yüzyıl Nezaman Yayınlanacak

Dizinin yayın tarihi için 5 Ocak tarihinin kararlaştırıldığı konuşuluyor. Çarşamba akşamı başlaması planlanan dizi, aynı gün yayına girecek şüphe dizisine rakip olacak.


Semiha Bezek Cariye Rolünde


Gelecek vaat eden güzel mankenlerimizden Semiha Bezek dizide Gözde Cariye'yi canlandıracak.

Hürrem Sultan Almanyadan Olacak

DiziFilm'in haberine göre, Tims Production tarafından Show Tv'ye çekilen Muhteşem Yüzyıl'ın oyuncu kadrosu büyük oranda netleşti. Daha önce Fahriye Evcen'e teklif edilen Hürrem Sultan rolünde Almanya'dan adı açıklanmayan bir oyuncu yer alacak. Gerek yapımcı firma gerekse yayıncı kuruluş dizi hakkında bilgi vermekten kaçınırken Halit Ergenç'in Kanuni Sultan Süleyman'ı, Nebahat Çehre'nin ise Valide Sultan'ı oynayacağı projede Okan Yalabık da rol alıyor. Uzun bir hazırlık aşamasından geçen dizinin senaryosunu Meral Okay yazıyor. Pek çok tarih ve sanat danışmanının görev aldığı dev projenin kostüm ve mekân çalışmaları bir yılı aşkın bir zaman aldı.


Back to Home Back to Top Muhteşem Yüzyıl İzle. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.